Tags

,

GOTS-sertifikaatti luomuvaatteille

Oma käsityöharrastukseni on saanut minut kiinnittämään huomioni vaatteiden ekologiseen jalanjälkeen. Vielä 1980-luvulla vaatteet valmistettiin monelta osin ”lähituotantona” kotimaassa. Vaikka 80-luvulla ei ekologisuudesta liiemmin puhuttu, pystyivät kuluttajat ainakin joiltain osin arvioimaan paremmin vaatteen tuotantoprosessia, ”kun se Sirpakin on siellä Nanson tehtaalla töissä ja …” Sittemmin vaatemarkkinoidenkin globalisoiduttua ja ihmisten tultua yhä tietoisemmiksi ja kyselevämmiksi ympäristöasioiden ja eettisen tuotannon suhteen, on syntynyt tarve seurata vaatteen usein kovin pitkää matkaa alkuperämaasta kauppojemme hyllylle. Tähän tarpeeseen on syntynyt vastaamaan useampikin ympäristömerkki. Niistä ehkä kattavin tekstiilialalla on GOTS (Global Organic Textile Standard).

GOTS on tekstiilien ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti, joka käsittää koko tuotantoprosessin luonnonmukaisesti viljellystä raaka-aineesta koko tuotantoketjun läpi lopulliseen tuotteeseen asti.

GOTS-sertifioitujen tuotteiden osalta voi olla varma paitsi siitä, että loppukäyttäjään ei kohdistu kemikaalikuormitusta, myös siitä, että kemikaalikuormitus pysyy pienenä tuotantoprosessissakin. Vaatteisiin käytetään luomupuuvillaa (väh. 95% vaatteesta). Vaatteet valmistetaan eettisesti kestävissä olosuhteissa ja tekijöille työstä maksetaan asiaankuuluvaa palkkaa.

GOTS-sertifioinnista kilpailuetua

Vaatteiden valmistuksen karatessa yhä kauemmas kotimaasta on hyvä, että tällaisia standardeja syntyy ja käytetään, koska ne tuovat kuluttajalle mahdollisuuden arvioida hankkimansa tekstiilin eettisiä vaikutuksia tuotantoketjun laajuisesti, myös sieltä alkupäästä jonne asiakas ei itse näe. Tällöin sertifiointi tuo luonnollisesti myös kilpailuetua muihin samaan asiakkaaseen vetoaviin tuotteisiin nähden – ainakin niille asiakkaille, joille ekologisilla ja eettisillä arvoilla on merkitystä. Ja heitä on yhä enemmän.